Sztuka w erze postprawdy: jak interpretować dzieła w czasach dezinformacji.
Kluczowymi skÅ‚adnikami smaku w winogronie sÄ… wÄ™glowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dajÄ… winu trzy z piÄ™ciu podstawowych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny oraz gorzki. W każdym lub razie, istnieje ogromna ilość substancji w winogronach, które zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… obecne w bÅ‚ahych liczbach (mierzonych czasami w milionowych fragmentach). Wszelkie te substancje dajÄ… winogronom charakterystyczny smak, okreÅ›lany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy charakteryzuje każdÄ… odmianÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™ksza część skÅ‚adników smakowych znajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki grona. Dlatego ważne jest, by tÅ‚oczenie zaprzÄ…taÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić pomiÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem wywodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w trakcie kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego winogrona posiadajÄ… ten sam aromat, lecz różny bukiet.
1. Zobacz stronÄ™
2. Przejdź do strony
3. Wejdź
4. Znajdź tutaj
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.